מים ששימשו להחזיק מפה – כשרים לנטילת ידים?

שאלה:

שלום
במהלך טיול שעשינו פרסנו מפת נילון על האדמה והנחנו עליו אוכל בכדי שהנילון לא יעוף הנחנו בקצוות בקובקי מים שכובד הבקבוק עם המים יחזיק את המפה
אחד הת"ח אמר שכעת אי אפשר ליטול ידיים כי נעשתה מלאכה במים, שהתשמשנו בכובד המים
האם באמת אי אפשר ליטול ידים בכה"ג
תודה

תשובה:

במשנה ברורה בסי' קס ס"ק ט כתב, שאם נתן יין לתוך מים כדי לצננו, זה כבר נחשב שנעשתה בהם מלאכה, אבל אם היין צונן ואני מניח אותו במים רק כדי שלא יתחמם, זה רק שמירת מצב ולא נחשב מלאכה. ומקורו באליה רבה פרי מגדים, וכ"ה בחיי אדם כלל לט, ערוך השלחן כף החיים שם ועוד. אמנם בתורת חיים שם מפקפק בזה וכן החזון איש בסי' כב, אבל מסתבר שגם הם מודים כאן שזה לא נעשה בגוף המים אלא רק הונחו על המפה, ובפרט שרוב ככל הפוסקים מקילים רק במקרה ההוא וכן הכרעת המשנה ברורה, לכן נראה שתמוה להחמיר בזה כדברי אותו תלמיד חכם.

הצטרף לדיון

תגובה 1