קרפף יותר מבית סאתים שבטלה הקפתו לדירה

שאלה:

שלום וברכה

ישנה חצר בצורת "ר": חלק ה"ו" הוא 50 מטר אורך על 30 רוחב וחלק ה"גג" הוא 20 אורך על 25 רוחב; א"כ קרפף יותר מבית סאתים.

מצד שמאל של החצר יש בית ספר ומצד ימין יש שורת בתים. במקור החצר היתה משותפת לבתים ולבית ספר (כלומר, היתה גדר אחת שגדרה את הבתים והבית ספר כך שהחצר שבאמצע היתה משותפת); אחרי זמן הוסיפו גדר שתפריד בין החצר לבתים ובכך הבתים מגודרים בפני עצמם והחצר מגודרת יחד עם הבית ספר.

האם החצר נחשבת מוקפת לדירה כיוון שבמקור כך היה או שלא כיוון שאחר כך הוסיפו גדר חדשה?

תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

אני מתנצל על האיחור בתשובה, השאלה אבדה לנו וטוב שהזכרת ומצאנוה.

לכאורה דינו שווה בענין זה למי שהיה לו קרפף מוקף לדירה וזרע בו זרעים, שכיון שעל ידי הזרעים עתה אינו ראוי לשימושי הדירה, בטלה הקפתו ודינו כקרפף שלא הוקף לדירה.

מקורות:

ראה נתיבות לשבת פרק יג סעיף יג בהרחבה.

וכתב שם וזה לשונו: נזרעו בתוכו זרעים הזרעים מבטלים הדירה במקום הזרוע, עכ"ל. ובהערה מא שם בי' דלפי שאין אדם דר במקום זרעים, והביא דברי החזון איש שמגרש פנוי על ידי שריפת אש דינו כזרעים אלא שאין נזהרין בזה דאפשר שכל שבפרוץ במליאו אינו חולק רשות בפני עצמו ועדיף מזרעים, והביא משו"ת אמרי יושר במגרש שמפוזר מאכל בהמה תלי בפלוגתת רש"י וריטב"א עיי"ש אם הוא מבטל היקף לדירה, ומהדברי חיים שדן אם מילא בהיקף בעציצים נקבים של זרעים שאינו מבטל היקך לדירה, ועוד נסתפק בבית קברות והביא שאם יש בו דירה לשומר אינו מבטל וכן דן לגבי גן חיות וכדו' דל"ח מקום הראוי לדירה