חזקת תשמישין בחדר מדרגות

שאלה:

יש לי שכן שכבר כמה שנים נוהג להשתמש בכל החלק העליון של חדר המדרגות כמקום אחסון דברים רבים..
בתחילה היה זה חפצים מעטים שלאט לאט נתרבו…
ברור שהדבר מפריע לי כבר כמה שנים אבל אני נושך שפתי ונמנע מלהעיר לו [למעט פעם או פעמיים כבדרך אגב] כי הלכות שכנים חשובים לי יותר. על כל המשתמע מכך. ולא תמיד נעים לריב. במיוחד עם אנשים קשים,
אך לאחרונה הפכתי את הדירה שלי להשכרה לתקופות קצרות, ומשכך הנראות החיצונית חשובה לי מאוד,
ולמעשה היות והכניסה לביתי ממש ליד והדבר מאוד מכער את הבנין. משום שגם מה שמאחסן שם זה בעיקר שמאטעס וכו'. ברובם אינם שלו.
והיות ולדעתי מה שהוא מאחסן שם את זה לא מפני שאין לו מקום.. אלא שהוא מנסה להשתלט על שטחים רבים, [כך הוא נוהג בגג שמשאיר בכוונה חפצים רבים בגג הציבורי במקום מאוד ספציפי ולאט לאט גודר אותם וכבר פרס סככה מעליהם… כנ"ל במקלט וכו'.]
וכשאחד השכנים פעם ביקש להניח שם גם שני קרטונים [באותו המקום המשותף ] הוא מנע בעדו בטענה שיש לו 'חזקה' על המקום. ושהוא מסרב שיניחו שם דברים,
וליתר ביטחון אף רץ והוסיף דברים רבים באופן כזה. שגם אם ירצה מאן דדהוא להניח שם חפץ כלשהוא לא יוכל מפני שאין שם מקום,
כמובן הדבר נראה מכוער הרבה יותר , ובאופן מובהק הוא פוגע בנראות של הבנין. כאשר הנראות הזו יש לה שווי ממוני ברור ומוחלט כי אף אדם לא ירצה לשכור דירה בסמיכות לערימות שמונצעס. ובכל אופן וודאי יילך למקום אחר….
השאלה מתחלקת לכמה.
א. האם הוא יכול למנוע ממני או מכל אחד להניח שם גם חפצים
ב. האם יש תוקף לחזקה שלו אחר שאין עמה טענה על בעלות רק על חזקת תשמישין כביכול.
ג. מה שלא מחיתי בו כי איני איש מדון ואיני רוצה לריב עם שכני אבל ברור שזה 'מאוד' מפריע לי.
ד. גם בהנחה ויש לו חזקת תשמישין השאלה אם יש טענה כזו כאשר היא באה להצדיק שימוש יחידי של אדם בשטח הציבורי, שכן מפני השימוש שלו אין לאף שכן אפשרות להשתמש במקום אפי לרגע אחד. שהוא ממלא את כל המקום,
ה. היות ומה שבאמת מפריע לי יותר מהכל זה לא המטר על מטר להניח חפצים … אלא הנראות המאוד לא נעימה לעין בלשון המעטה.. ממילא יש משהו לא הגון בלהגיע עם טענה של 'אני גם רוצה להניח דברים'.
כאשר האמת היא שאני לא רוצה להניח כלום.. ואף אם היה לי דברים הייתי מוציא אותם משם כי הוא פוגע בשימושים שלי כאדם שרוצה להשכיר את דירתו לטווח קצר.
ועוד שלא פחות ממה שהוא רוצה להשתמש במקום בשביל לאחסן חפצים . אני רוצה גם להשכיר לטווח קצר ומי אמר שאני עדיף עליו.

ועל כולנה. האמת לאמיתה שבדיוק מאותה הסיבה שהוא מניח שם את השמונצעס שלו . אני לא רוצה שהוא יניח..
ובאמת שאין כאן סוגייא של תשמישין אלא של בעלות !!! הוא מנסה להשתלט על השטח . ואני לא מעוניין שהוא ישתלט על השטח.
ובעוד שהוא אין לו יתרון אמיתי בשימושים שכביכול הוא משתמש במקום לאחסן קרטונים ושאר חפצים .. לי יש בנתיים נזק מהותי של הפסד במחיר שאני יכול להשיג לטווח קצר
[חשוב להדגיש שזה לא הגזמה באופן מובהק כל שכירות לטווח קצר שיכולה להגיע לאלף ש"ח ליום.. ויותר. בעצם אנשים ייצאו עם תחושה לא נעימה …בסמיכות לכל החפצים הללו. והא ראייה שהשקעתי אלפים רבים כדי לייפות בצמחים ובנוי את כל הכניסה לבית ..

השאלה היא כדי לדעת אם בכלל יש לי אפשרות לתרעומת עליו.
עד כמה שיתכן ואיני צודק בכלל וגם האם יש מקום למחות בפני שני שכנים אחרים.

תשובה:

שלום וברכה,

שכן שמניח כל סוגי החפצים – אופניים, עגלות, דפנות סוכה, ריהוט וכל סוגי השמונצעס' אין בכך שום חזקת תשמישים ויכולים לדרוש לסלק את כל האופניים. ולכן שכנים שהורגלו להניח עגלות ואופניים בחדר מדרגות יש סמכות לוועד הבית להחליט שמכאן והילך אין רשות להניח אופניים ועגלות בחדר מדרגות ושום שכן לא יוכל לטעון 'חזקת תשמישים'.

בהצלחה.

מקורות:

נפתח בשאלה: אם אדם מגיע לתוך ביתך ומניח ספה בלוייה בתוך הבית ללא רשותך, ואתה כאדם טוב נושך את השפתיים, ואחרי שבוע ימים שאתה כבר לא מסוגל אתה דורש ממנו להוציא את הספה. האם אותו אדם יוכל לדרוש חזקת תשמישים ולהכריח אותך להשאיר את הספה או חפצים אחרים באותו מקום עד עולם?!!.

כמה תשובות לדבר מדוע לא יהיה חזקת תשמישים בדבר זה. א. הנתיבות סימן ר"מ ס"ק יט, וכן בסימן רנג ס"ק יב מבאר שחזקת תשמישים נעשה רק אם קובע דבר קבוע – כקובע זיז או מזחילה, אבל העמדה של חפצים בעלמא אין בכך חזקת תשמישים. ולכן הנחת חפצים בחדר מדרגות אין בדבר משום קביעות דברים, ולכן אין בכך חזקה. ב. חזקת תשמישים מצאנו שמשתמש באויר של חברו – תולה זיז ומשתמש באוירו, או שמטפטף מים לתוך ביתו של חברו, או שמניח סולם לעלות לגג. אבל לא מצאנו שאדם יכבוש את השטח של החבר בטענה של חזקת תשמישים. אם אדם משתמש בהנחת חפצים על הגג לא יוכל לסלק את בעל הגג בטענה שיש למשתמש חזקת תשמישים. וטענה זו שייכת לחזקת קרקעות ולכן אם מניח הרבה חפצים בחדר מדרגות לא יכול למנוע שימוש של אנשים שם, ויכולים לסלקו. ואם החפצים גורמים נזק של מעבר או מראה רע הרי הוא מזיק את הבניין ומותר להשליך את כל החפצים לאשפה כמבואר בט"ז בסימן שיט שהשווה דינו לממלא חצר חברו חביות שמשבר ויוצא משבר ונכנס.