אמירת בקדושה ובטהרה ברכת מעין שלוש

שאלה:

בנוסח מעין שלוש מדוע קבעו מטבע של,ונברכך בקדושה ובטהרה,ואילו בברכת המזון,לא מצינו לשון של בקדושה ובטהרה, אם נא אפשר מקורות בתשובה.

תשובה:

ראיתי שדן בזה בס' באר אליהו כ"ץ או"ח חלק א, וכתב בשם האדמו"ר מגור הפני מנחם, שאולי הסיבה היא בגלל שבברכת המזון ברור שזה בקדושה ובטהרה, שהרי נטל ידיו כדין לפני אכילתו, ולכן אין צורך להזכיר זאת. וכן כתב בס' בקדושתו של אהרן פרלוב חלק א. באופן דומה הובא בס' בנין שלום בשם מהרי"ד מבעלזא, שבברכת המזון יש הרבה מצוות שמסייעות לאדם לברך בקדושה ובטהרה, נטילת ידים וכ', משא"כ בברכה מעין שלוש. בשם הגרי"ז מבריסק אמרו, שכיון שבברכה מעין שלוש יש הדגשות מיוחדות לפירות ארץ ישראל, נאמר בה נוסח זה. מסתבר שיש עוד תשובות לשאלה זו…