הנחת תבשיל שאינו מבושל כל צרכו על פלטה בערב שבת

שאלה:

מה הדין לגבי הנחת חיטה לא מבושלת בסיר עם מים ותבלינים לפני שבת על הפלטה כדי שתתבשל בשבת?
ויש לי כמה שאלות בנושא:
* האם ההנחה על הפלטה צריכה להיות מוקדם כך שהמים יתחממו לפני שבת?
* האם יש הבדל בין פסיקת אשכנז לבני עדות המזרח?
* האם יש מי שמחמיר שלא להניח כלל תבשיל כזה מערב שבת אם אינו מבושל כל צרכו (או שזה דומה לבשר חי לגמרי שהשולחן ערוך מתיר)?

תשובה:

שלום וברכה

הכרעת רוב ככל הפוסקים, שפלטה חשמלית נחשבת כירה גרופה וקטומה, ומותר להשות עליה בערב שבת גם מאכל שאינו מבושל, על דעת שיתבשל בשבת. מה שחשוב לדעת, שבאופן זה אסור לעשות כל פעולה שעשויה לקרב בישול בשבת, למשל, לא לפתוח את הסיר, כי אז סגירתו היא קירוב בישול, אם יש מקום חם יותר בפלטה אסור להזיזו לשם, אין להניח מגבת על הסיר וכו'.

מקורות:

על ההיתר להשהות מאכל שאינו מבושל על כירה גרופה וקטומה, ראה שו"ע רנג,א. על כך שפלטה חשמלית נחשבת גרופה וקטומה, ראה שו"ת אגרות משה או"ח ח"ד סי' עד בישול אות לה, שש"כ פרק א מההדו' ישנה הערה עא, שבת הלוי ח"ה סי' ל. אמנם ראה שבות יצחק שהייה פרק ח' בשם הגרי"ש אלישיב שהחמיר בזה, אבל המנהג להקל.