דינו של גג הבולט ממחיצות הבית לענין רשויות שבת

שאלה:

אם מותר לטלטל ברחוב (בעיר שאין בו עירוב) ברחוב מחוץ לבית שלי במקום שמתחת לגג הבית (הגג בולט מעל המדרכה כ60 ס"מ)

האם מותר לטלטל למעלה על אותו חלק של הגג (יש גישה לגג רק מבפנים, מרשות היחיד, הגג כ2 מטר יותר גבוה מהמדרכה)

האם יש דרך להתיר להשתמש (בשבת) בברז שמדליק משאבה חשמלית כל פעם שפותחים אותו

תשובה:

שלום וברכה

ראשית הרשה לי לברך אותך שתצליח  בשליחותך הרחוקה, משמח לראות שיש יהודים בכל מקום.

ולגבי שאלותיך:

1. ברור שתחת הגג על המדרכה אסור לטלטל, זה נקרא צידי רשות הרבים, אבל ודאי לא רשות היחיד.

2. לגבי הגג עצמו יש שלוש שיטות בראשונים, ולהלכה דינו של הגג כולו ככרמלית ולא כרשות היחיד, כיון שקצהו אינו מכוון כנגד מחיצות הבית, אלא אם כן הגג עצמו יש לו מחיצות עשרה ומתקיימים בו דיני רשות היחיד. ולכן אסור לטלטל בו אלא ארבע אמות.

3. אין דרך להתיר שימוש במשאבה זו, הייתי מציע לך לפנות למכון הטכנולוגי להלכה של הרב הלפרין http://www.machonhalacha.co.il/ לבקש מהם פתרון .

מקורות:

2. דעת התוס' עירוביו פט א שהגג שכנגד הבית נחשב רשות היחיד והחלק הבולט הוא כרמלית, הרא"ש עירובין פ"ט סי' ב נוקט שהגג כולו כרמלית. הרשב"א בעבודת הקודש נוקט שהגג כולו נחשב מקום פטור. להלכה פסק השו"ע בסי' שמה סעי' טז כדעת הרא"ש. על שיעור הבליטה שמבטלת את המחיצה התחתונה הסתפק החזון איש בסי קד, אם זה אפילו כל שהוא, או ג' טפחים או ד' טפחים, אצלך בכל מקרה זה בולט יותר.