מגע בשר בחלק החיצוני של כלי חלבי

שאלה:

שלום הרב,
אם שניצל נגע בחלקו החיצוני של סיר חלבי, ישנה בעיה כלשהי אם הסיר/השניצל?
זה משנה אם הסיר בן יומו או לא?
ואם השניצל נגע בחלקו הפנימי של הסיר?
הסיר קר השניצל יחסית חם.

תשובה:

שלום וברכה

ראשית יש להבין מה הכוונה שהשניצל יחסית חם… אם הוא לא חם בדרגה שהיד סולדת בו, שזה גם להצד המחמיר ביותר לא פחות מ45 מעלות, אזי אין כל בעיה, יש לרחוץ היטב את הסיר וזהו.

במידה והוא היה חם בדרגה כזו שהיד סולדת בו, יש לנו להתחיל לדון בענין:

למעשה, הטוב ביותר הוא להכשיר את הסיר הזה, לנקותו במידת האפשר ולערוך לו הגעלה.

במידה ולא ניתן לנקות לגמרי, אין לחשוש שההגעלה לא הועילה, כיון שיש כאן כמה צירופים לומר שזה בסדר, שכן מדובר בדבר גוש שאמנם מחמירים לכתחילה לדונו ככלי ראשון, אבל זו רק חומרא, מעיקר הדין דינו ככלי שני שלדעת הרבה פוסקים אינו מבליע ומפליט. וכן מדובר בכלי קר שהמגע בו מבליע רק כדי קליפה שתמיד יהיה במאכל שישים כנגדה. ולכן אם לא נשתמש בכלי הזה 24 שעות שבלאו הכי הוא כבר לא בן יומו יש להקל, אחר שגם יש ספק אם השומניות מפעפעת בכל הכלי הוא נשארת רק בצידו החיצוני. בנגיעה מבפנים לא יהיה קיים צד זה. ומכל מקום בהכשרה ודאי יספיק, ואין צורך להטרד אם יש ליכלוך עקשני קטן שאינו יורד.