השבת גזילה שלא מדעת

שאלה:

שלום וברכה שאלתי האם אפשר להשיב גזילה לאדם שלא יודע שגזלת אותו
מבלי שידע שהשבת לו (כמובן אני מדבר בדמים) מסיבה שלא נעים לך שידע שזה אתה או מצד חילול השם או כל מיני סיבות כאלה ואחרות.
האם ההלכה נפסקה כמו שכתוב בגמרא "אמר רבי אלעזר הכל צריכים דעת בעלים חוץ מהשבת אבידה שריבתה בו התורה השבות הרבה"? תודה.

תשובה:

שלום וברכה,

יכול להחזיר לנגזל ללא ידיעתו, ובלבד שהגזלה תיכנס לרשותו של הנגזלן ויקבל את הגזלה.

בהצלחה.

מקורות:

בשו"ע חו"מ סימן שנה נפסק שמותר להחזיר גזלה ללא ידיעת בעלים, ובלבד שהגזלה תיכנס לחשבונו. ולכן אם לא ידע שגזלו יכול להחזיר ללא ידיעתו. ואם ידע מהגילה אם מחזיר לתוך כיסו והנגזל ידע מהממון שנכנס לכיסו כדי לשמו עליו יצר יד"ח. ורק בבעלי חיים צריך להודיע את הגזלן כיון שלמדה הבהמה לצאת מחמת הגזלה.