הצהרת שווא כדי לגבות מהביטוח

שאלה:

הרכב של אחי היה ברשותי ונסעתי עם חבר שלי שהוא בשלילה. התעכבתי והחבר אמר שהוא רוצה לחזור והחליט לקחת את הרכב (הסכמתי לו בדיעבד) ועשה תאונה ברשלנותו המלאה והוא מודה בזה. אך התחנן שאדווח לביטוח שאני נהגתי והביטוח שילם על סמך דברי (בבית משפט שם נתבעתי בשם חברת הביטוח של צד ג הנפגע). האם חיוב הגזל עלי או על הנהג?

תשובה:

שלום וברכה,

החיוב גזל הוא על אותו אחד שנתבע בבית משפט, החבר שהצהיר בשקר שהוא הנהג הוא גזל את הכסף, ועליו חובת השבת הגזל. ולמרות שנשלח על ידי הנהג, אין שליח לדבר עברה ואין על הנהג חובת השבה לחברת הביטוח. החבר צריך להחזיר את הכסף לחברת הביטוח ויוכל לתבוע את הנהג על הנזק.

בהצלחה.

מקורות:

רבים מתחכמים בהצהרות שווא מול חברת הביטוח כדי לקבל פיצויים, וכל הצהרת שווא הוא איסור גזל, ואין שום צד היתר בדבר.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. בהמשך לתשובה, האם אפשר להעביר בקניין את חיוב ה"גזל" מהנתבע (שעל סמך הודאתו חברת הביטוח שילמה) לזה שנהג בפועל ? ואם כן כיצד. (הנהג מסכים "להעביר" עליו את החיוב כלפי שמיים)

    ובמידה ואי טפשר,
    מה ניתן לעשות בדיעבד לאחר מעשה
    . זה סכום גדול (40,000₪) ובנוסף יש הוצאות נלוות שנגרמו לחברת ביטוח (טיפול, עו"ד וכו)

  2. לא ניתן להעביר את הגזל לנהג שפגע. הגזל נעשה על ידי אותו אחד שהצהיר ועליו להשיב את הגזל הן בידי אדם והן בדיני שמים, ולא ניתן להעביר את החיוב לאחרים.
    לגבי הוצאות משפט במקרה כזה שידע שמשקר עליו לשלם לחברת הביטוח את הגזל וגם את כל הוצאות שהוציאו לטיפול התביעה. ולא גרע מסרבן שגרם הוצאות לחברו שחייב לשלם הוצאותיו מדינא דגרמי כמבואר בשו"ע סו"ס יד.

  3. שעדר"נ נותן זכות למלווה לגבות או מהלווה או מלווה דלווה. אבל ללווה אין זכות להיפטר במשה ששולח את המלווה לווה שלו.