להתפנות לכיוון מסוים?

שאלה:

למדתי לאחרונה במסכת ברכות שלפי רבי עקיבא: בארץ יהודה – אסור להתפנות לכיוון מזרח ומערב, ובגליל – אסור להתפנות לכיוון צפון ודרום, ואפילו בחוץ לארץ צריך להקפיד לא להתפנות לכיוון מזרח ומערב (אפילו אם זה אומר להתפנות לכיוון ירושלים ממש – עדיין עדיף להתפנות לכיוון ירושלים ולא לכיוון מערב או מזרח בחו"ל)

השאלה שלי היא: אם אדם מטייל ביערות באפריקה, וצריך להתפנות, כיצד ינהג?
ויותר מזה: אם אדם מטייל בארץ ישראל, וצריך להתפנות בשטח הפתוח, כיצד ינהג?

תשובה:

להלכה אין הבדל ארץ ישראל או חו"ל, כל מקום מלבד ירושלים, אם נזקק לצרכיו הגדולים בשדה ללא מחיצות, ישב בין צפון לדרום. בירושלים יזהר שלא לגלות פירועו כנגד מקום המקדש. אגב כשיש לידו במרחק ראייה בית כנסת לא יגלה בפניו.

מקורות:

ראה הפרטים בשו"ע סי' ג סעי' ה-ז.