תשלום לאברכי כולל בתקופת הסגר או בידוד

שאלה:

שלום, בעקבות הסגר הנוכחי. רבים הם האברכים שלא מגיעים לכוללים. ישנו כולל שההנהלה טוענת שמי שלא מגיע ירד לו הזמן שלא הגיע בסגר.
מה הדין?
האם אפשר מקורות?

תשובה:

שלום וברכה,

אם יש אפשרות מצד השלטונות להגיע לכולל והאברך לא מגיע לכולל, מותר להוריד לו ממלגת הכולל. אם מצד השלטונות האברך לא ניתן להגיע – הכבישים חסומים – הרי זה מכת מדינה ונחלקו הפוסקים במכת מדינה האם ההפסד על הפועל בלבד, או שההפסד על שניהם, ופטור הראש כולל מתשלום. וטוב שישלם חצי. והטוב ביותר שבמקרים כאלו יקבע הראש כולל שכל אחד ילמד בסמוך לביתו ויקבע הספק לימוד ושעות לימוד, וישלם מלא.

אם האבר נמנע להגיע בעקבות בידוד או שבתי הספר סגורים ושומר על ילדיו, פטור הראש כולל מתשלום, כדין פועל שנאנס שההפסד על הפועל.

בהצלחה.

מקורות:

דין מכת מדינה ראה כאן בהרחבה.

פועל שנאנס ולא עבד הפסיד שכרו כמבואר בשו"ע סימן שלג סעיף ה.