זמן כניסת השבת

שאלה:

שלום רציתי לשאול אם כתוב שהשבת סתם דוגמא נכנסת ב16 וחצי ועשיתי עדיין פעולות של חול כמו לגעת בחשמל או להדליק נרות דקה אחרי הזמן הזה שרשום להדליק נרות ב16 וחצי האם זה חילול שבת או שיש עוד כמה דקות אחרי הזמן הזה שעדיין השבת לא נכנסת תודה.

תשובה:

שלום וברכה

נסביר כיצד זה בעצם עובד… השבת נכנסת בעקרון בשקיעת החמה. זמן השקיעה משתנה ממקום למקום לפי קו האופק ומפורסם בלוחות השנה. בענין חמור כמו שבת או הפסק טהרה, ראוי להקדים תמיד עשר דק', משום שגם באותה העיר יש הבדלים לפי גובה המקום וההרים המסתירים את עין השמש, מה שנתון במחלוקות פוסקים כיצד לקבוע את זמן השקיעה באופן זה.

אמנם, מלבד זאת יש לנו גם מצוה של תוספת שבת, שלפיה אנחנו חייבים להוסיף מהחול על הקודש ולקבל שבת עוד לפני השקיעה! ולכן המנהג בכל מקום להדליק נרות 20 דקות לפני השקיעה, וכך מקיימים גם מצות תוספת שבת. בירושלים נהגו להקדים עוד יותר ולהדליק 40 דקות לפני השקיעה ויש מקומות 30 דקות, כל מקום לפי מנהגו. ולכן כאמור אדם שבטעות לא הספק והדליק כמה דקות יותר מאוחר לא חילל שבת, אבל כדאי מאוד להקפיד על הזמן כדי לקיים את המצוה כתיקונה.