תפילה בכריעה והשתחוויה על הארץ

שאלה:

שלום רב

א. האם יש רשות לאדם להתפלל תפילת יחיד (בלשונו, ושלא כברכות המתוקנות) ולהשתחוות כמו ברמב"ם הלכות כריעה הל' יג' וכמו שנוהגים
ביום הכיפורים?
ב. והאם יש רשות בידו לעשות כן בשלש תפילות המתוקנות
ואין הדבר ייחשב כהפסק?

תשובה:

שלום וברכה

1. ככל שזה נעשה שלא בפישוט ידים ורגלים אלא על הברכיים, וכן יש בגד מפסיק בין הראש לקרקע – מותר.

2. אין לשנות מסדר וצורת התפילה שקבעו חכמים.

מקורות:

משנה ברורה סימן קלא ס"ק מ

אקדים הקדמה קצרה כדי שיתברר היטב והוא דהנה כתיב בתורה ואבן משכית לא תתנו בארצכם להשתחות עליה דהיינו אפי' כשמשתחוה לשמים על אבן משכית או על רצפת אבנים דחדא מילתא היא וכתבו הפוסקים דאין אסור מן התורה כי אם כשיש תרתי לגריעותא דהיינו כשמשתחוה בפישוט ידים ורגלים וגם על רצפת אבנים דוקא אבל דרך קידה דהיינו שנופל על אפיו על הרצפה בלא פישוט ידים ורגלים או אם הוא בפישוט ידים ורגלים שלא על רצפת אבנים אסור רק מדברי סופרים דגזרו קידה אטו השתחויה ושלא על הרצפה אטו רצפה אבל אם היה תרתי למעליותא דהיינו דרך קידה בלא רצפת אבנים לא גזרו רבנן וכן אם היה נופל דרך קידה על רצפת אבנים אך שלא היה קידה גמורה דהיינו שנטה קצת על צדו או אם היה בפישוט ידים ורגלים ושלא על הרצפה ונטה קצת על צדו דלא הוי פישוט ממש ג"כ מותר ועתה נבוא לבאר דברי הג"ה. וכן אסור לכל אדם וכו' ר"ל כמו באדם חשוב הנ"ל אסור אפי' בלא אבן משכית כן הכא אלא דשם אסור אפילו דרך קידה והכא אין אסור רק דוקא דרך פישוט ידים ורגלים: