להרחיב על גבי מרפסת סוכה של שכן

שאלה:

שכן שבנה מרפסת לסוכה ושכנו מעליו רוצה לבנות גם הוא מרפסת
וגורם נזק בכך שהשכן למטה לא יכול לעשות סוכה כשרה בגלל שהמרפסת כבר לא תהיה תחת כיפת השמים
האם יכול השכן למטה לעכב עליו בטענה שמבטל המרפסת מדין השולחן ערוך סימן קנד סעיף כז
"החלונות הצריכים לבית אינו יכול לבנות כנגדן, וכל שכן שלא לסתמו, דבית בלא אור אינו שוה כלום"
וכנ"ל גם גבי מרפשת סוכה שאינה שוה כלום בלא כיפת שמים
או אולי אין זה נקרא מבטל תשמישו שהרי עדין יכול להשתמש במרפסת גם ללא סוכה ולכן דינו כמו בשולחן ערוך סימן קנד סעיף טו שלא יכול עכב?

תשובה:

שלום וברכה,

ביטול מרפסת סוכה ודאי שנחשב לביטול תשמיש. מאידך לא תמיד יכול השכן לעכב. אם כשבנו את הדירה היה לאחד מרפסת סוכה או חצר פתוחה לא ניתן לבנות מעליו ולבטל ממנו את האפשרות לסוכה, כיון שע"ד כן נכנסו לדור. במקרה שהשכנים רוצים להרחיב והאחד מקבל מרפסת סוכה, יכול השכן העליון לבנות לו על החלק מהמרפסת ולא יוכל לעכב, במקרה זה הוא חלוקת השותפים בהרחבה, וכל שכן מקבל זכות להרחיב וכל שכן צריך לקבל זכות למרפסת סוכה, ולכן אם יש לו מרפסת סוכה במקום אחר או שיש לו סוכה ראויה למגוריו, לא יוכל לעכב על השכן מעליו שלא ירחיב כלל, ובדבר זה צריך אומדן דעת שכולם יקבלו בשווה.

בהצלחה.