פגע ברכב ורוצה לתקן במוסך לא מורשה

שאלה:

אדם א׳ פגע ברכב של אדם ב׳ עם רכבו. התיקון עולה במוסך רשמי של החברה 2000 ש"ח לעומת זאת ביישובים הערביים התיקון עולה 400 ש"ח. טוען אדם א׳ שהוא לא צריך לשלם את המחיר המלא כיוון שיכול לתקן בזול, אדם ב׳ חושש שאצל הערבים התיקון לא יהיה באותה איכות כמו במוסך מורשה. מי צודק?

תשובה:

שלום וברכה,

שומת הנזק נערך לפי מוסך מורשה ולא לפי מוסך של בני מיעוטים. וכמו כן המזיק לא חייב לשלם את המחיר של התיקון במוסך של החברה, אלא יכול לבחור במוסך מורשה רגיל.

בהצלחה.

מקורות:

לפי דעת הש"ך סימן צה וסימן שפז חייב המזיק לתקן את הנזק, וחובתו לתקן במקום אמין וטוב ולא במוסך של בני מיעוטים. לדעת החזו"א אין חובה לתקן אלא החובה לשלם את מחיר התיקון, וגם לשיטתו המחיר נמדד לפי מחיר של מוסך מורה ולא לפי המחיר של חברה ולא לפי מוסך של בני מיעוטים, אלא במוסך שרגילות ללכת.

דבר מעניין: לפי החזו"א שהחיוב של המזיק לשלם את הנזק, יוכל המזיק לדרוש מחיר של תיקון במוסך מורשה – שכך הוא ערך הנזק, ויוכל ללכת למוסך של בני מיעוטים לתקן את הרכב, והעודף ייקח לעצמו. מאחר שהחוב של המזיק לשלם, והמזיק צריך לשלם לפי המחיר המקובל – מוסך מורשה. והניזק יחליט אם לתקן ואיפה לתקן.