מתנות לאביונים בפורים בדבר מאכל

שאלה:

שלום כבוד הרבנים

רציתי לשאול אתכם מתנות לאביונים שצריך לתת בפורים זה חייב להיות כסף או גם אוכל?

תשובה:

ניתן לקיים מצוה זו גם באוכל. ראה מגילה ז ב.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. בפשטות, בזמננו שהקופות מחלקות את הכסף "בו ביום" בדרך כלל רק אחרי שכבר קנו את צרכי הסעודה, מסתבר שזה אפילו עדיף לתת אוכל מוכן. אני אישית נוהג כך לכתחילה בכל שנה. אני שולח מנה של מאכל מכובד המספיק למספר משתתפים, ואני שולח את זה למי שאני יודע שהוא בגדר אביון ושאכן סועד בביתו עם משפחתו (כמובן שהאביון לא חייב לדעת שהוא מקבל את זה בתור מתנות לאביונים. לא נורא אם חושב שהוא מקבל את זה בתור "משלוח מנות"). אגב, יש גם רבים שמכינים אכל עבור משפחות נזקקות הסועדות בביתן, וניתן לתרום להם (אני משער שהם בדרך כלל יודעים מה צריך לתת למי).

  2. יפה
    אבל כמדומה יותר טוב שהמשלוח גופא לא יהיה צלופנים עם שוקולד ומרעין בישין
    אלא אוכל שיגיע למקבל ויאכלנו בו ביום
    ולא יציף את בתי הכנסת בין פורים לפסח בשאריות אוזני המן וכו' [גם דברים שהם כלל לא חמץ]

  3. ברור. המתנות לאביונים שהזכרתי, מדובר באכל כמובן. משלוחי מנות, זה תלוי מי המקבל, ילד, מבוגר, או משפחה. אבל גם משלוחי מנות בדרך כלל אנו משתדלים שיכילו דברי מאכל (את המטבח של רעייתי אתה הרי מכיר טוב).
    אבל גם ממתקים, איני מבין מדוע אתה קורא לזה "מרעין בישין". ממתקים לילדים בזמננו זה דבר הנצרך לא פחות מאוכל. בריאות הנפש חשובה הרבה יותר מבריאות הגוף. ואגב, כמי שעוסק בחינוך, ובשנות חיי זכיתי להכיר הכרות די טובה קרוב לאלף ילדים כ"י (חלקם כבר נשואים ובעלי משפחה), אני יכול להעיד דבר אחד: זה ברור שעדיף לא להרבות בממתקים יותר מדי, אין חולק על כך. אבל כל אלה שאני מכיר שהוריהם עשו מזה "נושא" ודיבורים כמו "ממתקים זה רעל" או "אצלנו יש ממתקים רק בשבת וחג, וגם אז כמה שפחות". כל אלו, ילדיהם גדלו בצורה לא בריאה מבחינה נפשית (וגם אם גופם בריא יותר -לא ברור שזה נכון- זה עדיין לא שווה את הנזקים הנפשיים שנגרמו להם).
    לגבי אריזות ממתקים המציפים את בית הכנסת, זה לא קשור לנושא. זה קשור לחינוך אותו קיבל הילד.
    אם חנכו אותו לכבד את עצמו ולשמור על נקיון הסביבה, הוא יקפיד על כך.

  4. מה קורה אחרי אבות ובנים?
    מכריזים לא לפתוח אריזות באולם בית כנסת
    פותחים בחוץ ולא כל אחד זורק לפח שלפעמים כבר מלא
    והתוצאה, טוב תלוי בחינוך