האם לתת את כל נכסיו מתנה או לשייר חלק

שאלה:

אחרי פטירת האב ויתרו כולם את ירושתם לאמא בבית דין.
כעת האם מבקשת לכתוב צוואה שתחלק את כל נכסיה בשווה בין הבנים והבנות (וכמובן ללא חלק בכורה לבכור).
האם האמא נוהגת כשורה שהיא מחלקת בשווה בין בנים ובנות או שעליה לתת משהו יותר לבנים ?

תשובה:

שלום וברכה,

לא ראוי לתת את כל הנכסים במתנה ושלא ינהג דין ירושה אלא ישאיר חלק מנכסיו שינהג בחלק המועט דין ירושה מהתורה. יש שכתבו שמספיק להשאיר סכום קטן מאוד. ויש פוסקים שכתבו שישאיר סכום מכובד – ראה במקורות.

בהצלחה.

מקורות:

אדם יכול לתת את כל המתנה מחיים ולהפקיע דין ירושה מהתורה. ואדם שרוצה שגם הבנות יירשו אותו נותן מתנה מחיים וכולל את הבנות עם הבנים. אולם לא ראוי להפקיע את כל נכסיו שלא יינהג בהם דין ירושה מהתורה, כמבואר בשו"ע סימן רפב. הקצות הביא בשם התשב"ץ שדי אם מייר ד' זוזים כדי שינהג ירושת התורה. וראיתי צוואה שערך הגאון הרב יעקב בלוי זצ"ל – מח"ס פתחי חושן ששייר בצוואה 4$ בלבד. אולם דעתו של האגרות משה שיש לשייר דבר חשוב. שם כתב 1,000$. וכיום מסתבר שהמחיר יותר מ1,000$.