מעביר ראשון ראשון – ביאור

שאלה:

שלום הרב,
בהלכות תשובה כתוב "בשעה ששוקלין עונות אדם עם זכיותיו, אין מחשבין עליו עון שחטא בו תחלה ולא שני, אלא משלישי ואילך."
מה הכוונה ומדוע?
תודה רבה!

תשובה:

שלום וברכה

אחת מי"ג מידות של רחמים היא הנושא של "מעביר ראשון ראשון – רב חסד", שענינה, שכיון שעד שלוש פעמים שאדם חוטא באותו עוון, ניתן לומר שזה היה מקרה, מעבירים לו על חטא זה, ורק בפעם השלישית שכבר הוחזק לחטוא בכך, הרי הוא נענש. החידוש הגדול והמיוחד, הוא הענין זה של רב חסד מטה כלפי חסד, שענינו שגם אם חטא שלוש פעמים אבבל אז נמצא שזכויותיו וחובותיו שקולים לו בדיוק חצי חצי, מעבירים לו גם עוון זה, כדי להטותו לצד זכות. שם זה כבר מידת חסד גדולה, שאדם שלא הוחזק במהותו להיות חוטא, מטים אותו לכף זכות.