לעשות דין לעצמי בחוב שלא שולם

שאלה:

חבר שלי פעם אחת הלוואה ממני 50 שקל ואחרי שבוע הוא אומר לי שהוא לא מחזיר לי מותר לי לבקש ממנו גם הלוואה של50 שקל ולא להחזיר

תשובה:

שלום וברכה,

מותר לך להוציא ממנו את פירעון חוב בהערמה.

בהצלחה.

מקורות:

בשו"ע סימן ד נפסק שאדם יכול לעשות דין לעצמו בדבר הברור שחייב. ובהלוואה אסור לקחת משכון עבור החוב משום 'לא תבוא אל ביתו לעבוט עבוטו'. אולם אם לוקח את הכסף לפירעון חובו ולא למשכון אין איסור בדבר, כמבואר בשו"ע סימן צז.