יום טוב שני של גלויות לשליח מטעם המדינה בחו״ל

שאלה:

שלום וברכה כבוד הרב !!!
רציתי לדעת מה הדין בנושא יום טוב שני של גלויות לאדם שיצא לשליחות בת 4 שנים לחו״ל מטעם המדינה??
בתודה מראש
אלון כהן ארזי

תשובה:

שלום רב

אם יש תאריך מסויים לחזרה, וזה ברור ומוחלט, דינו כבן ארץ ישראל, אבל בדרך כלל זה לא ממש כך, פתאום מקבלים הצעה מעוד גורם וכו'… ולכן, כיון שאין לכם תאריך חזרה קבוע המוחלט אצלכם בבירור שתחזרו, ויש סיטואציה אפשרית שבסוף תצליחו שם ותשארו, אף שכשרגע זה לא נראה לך הגיוני, נראה שעליכם לנהוג שני יו”ט כדין בני חו”ל. רק מי שמוחלט אצלו בלי כל ספק שהוא חוזר והיציאה יש לה תכלית מוגדרת מאוד ומסוימת שמטבעה אמורה להסתיים, דינו כבן ארץ ישראל.

מקורות:

ראה שו”ת מנחת יצחק ח”ד סי’ ד. וראה פרטי הדינים והחילוקים בענין זה בס’ יו”ט שני כהלכתו של הרב פריד פרק ה.

כמו כן, קביעת מעמדו כבן א”י או כבן חו”ל היא לפי מקום עיקר דירתו ברוב ימות השנה, ולכן אם הוא גר בקביעות בחו”ל אף שבחגים הוא בארץ ישראל דינו כבן חו”ל ועליו לנהוג שני ימים טובים של גלויות, אף שיש לו דירה משלו בארץ ישראל. ראה ס’ יום טוב שני כהלכתו עמ’ קצד בשם הגרי”ש אלישיב והגרש”ז אויערבך.