מעלת השבטים

שאלה:

יש 4 אנשים שלא טעמו טעם של חטא: בנימין, עמרם, כלאב וישי.

הייתי חושב שמכיוון שעמרם ובנימין היו לפני מתן תורה הרי לפי האמור "גדול המצווה מהלא מצווה" ישי(שחי לפי רש"י 400 שנה) וכלאב בנו של דוד המלך הרבה יותר ראוים לשבח מאשר בנימין ועמרם.
ואם כן מדוע לא כך הדבר?

תשובה:

שלום וברכה

ראשית לא ראיתי כאן דירוג ביניהם, אבל לעצם הענין, אני מניח שיש עוד פרמטרים לבחון דרגתם של אנשים מעבר למבחן של מצווה ועושה או אינו מצווה ועושה, וכי ניתן להשוות את בנימין שהוא מי"ב שבטי י-ה עם אנישם מהדורות שלאחריו? ודאי שלא! יתירה מזו, נראה בעיני פשוט שמעלתם של כל השבטים היתה רבה לאין ערוך ממעלתם של ישי עמרם וכלאב אף שעליהם לא נאמר שמתו בלא חטא… שהרי השאלה היא לא רק חטא זה או אחר שעשו, אלא מה עשו מעבר לאותו חטא… מה היתה השגתם…