ברכת ברוך שפטרני

שאלה:

ילד שהבר מצוה שלו ביום ראשון. מתי יעשה האב ברכת 'ברוך שפטרני' האם בשבת שלפני הבר-מצוה כשהילד עולה למפטיר, או בשבת שלאחר הבר-מצוה ?

תשובה:

בודאי שלאחר הבר מצוה, אבל זה לא חייב להיות בשבת, אפשר ביום שני בבוקר לתת לו עלייה לתורה בבית הכנסת ולאחריה יאמר האב ברוך שפטרני. אגב, המנהג הרווח לומר זאת לאחר שהבן מבצע פעולה שאינו כשר לה בקטנותו, ולכן הרבה לא אומרים ברכה זו לאחר שעולה מפטיר, כיון שלעלות מפטיר הוא כיול גם בהיותו קטן, אלא דוקא לאחר עלייתו ביום שני, שלזה רק גדול כשר, והנה הוברר שהוא גדול. כמו כן ניתן לעשות זאת בליל בר המצוה, הנער ישמש חזן לערבית ולאחר סיום התפילה יאמר האב ברוך שפטרני, זה גם אפשרי, אבל המנהג הרווח לאחר העלייה לתורה.

מזל טוב ורב נחת.