קניות באינטרנט שהגיעו באיחור

שאלה:

שלום, קניתי בגדים באתר נקסט. הם מבטיחים את קבלת המוצרים אחרי 5-8 ימי עבודה. לא שמעתי מהם במשך שבועיים, ושלחתי שאלה לשירות לקוחות. בשלב זה, נראה שהענין עבר ל-2 חוליות טיפול נפרדות. קבלתי מאחת מהן מייל שהחבילה שלי הלכה לאיבוד, והאם אני רוצה מוצרים בהנחה או החזר כספי. עניתי שאני רוצה החזר כספי. חוליה אחרת הודיעה לי כעבור כמה ימים שהחבילה שלי תהיה מוכנה בעוד שבועיים (כלומר, 3 שבועות מעבר למה שהם מבטיחים, ובד"כ מקיימים). ההחזר בוצע לפני חודש, וכעבור חודש, קבלתי הודעה מדואר ישראל שיש לי חבילה, והמוצרים הגיעו, כמה ימים באיחור מההבטחה של החוליה השניה.
שאלתי:
האם צריך להודיע להם שהחבילה הגיעה ולבקש שיחייבו אותי שוב או שיש בזה ענין של אבדת עכו"ם? האם יש בזה קידוש ה' להחזיר?
תודה רבה!

תשובה:

שלום וברכה,

המוצר שהגיע באיחור דינו כאבדה, ובגוי אסור להשיב להם אבדה. ולכן ניתן לקחת את המוצר לעצמך ואין צורך להודיע להם.

אם יש חשש שהחברה תראה שהמוצר הגיע לידך ולא שילמת או החזרת, יש בזה חלול השם ובמקום שיש חילול השם חייבים להחזיר אבדה לגוי. לרוב במכירות של חברות גדולות באנטרנט אין חשש שידעו שהמוצר הגיע ליעד, כיון שמדובר בקניות רבות והם לא יעקבו אחרי המוצרים.

אם יתקדש שם שמים – שידעו שהקונה הוא יהודי ומחזיר אבדות, יש מצווה להחזיר.

בהצלחה.

מקורות:

מוצר שהגיע באיחור אחרי שקיבלת החזר כספי אין זה גזל הגוי אלא אבדת גוי, ואבדת גוי אסור להחזיר – שו"ע חו"מ סימן רסו סעיף א.