אבלות

שאלה:

שלום כבוד הרב, כתוב :
"מתחילת שלושת השבועות, יש להימנע משמיעת החלק הראשון, והוא שירי שמחה. מראש חודש אב, יש להימנע גם משמיעת החלק השני האמצעי, ורק את החלק השלישי הכולל שירים עצובים מותר לשמוע. עוד נראה, שכאשר שומעים מוזיקה בקול רם, גם כאשר היא סתמית, העצמה נותנת לשיר חגיגיות, והרי הוא נעשה כשיר של שמחה. לכן גם שירים שמותר לשמוע בשלושת השבועות, אסור לשמוע בקול רם."

ראינו כאן שלושה הגדרות, אך ההלכה הזאתי לא מתייחסת לאבל על אביו ואימו. מה יהיה הדין (רק לא משמחת או רק עצובה)
וגם הסוף קשה לי מה זה "בקול רם" בכלל ? הרי כל מוזיקה ששומעים היא, בלאו הכי, בקול רם.

ועוד מה יהי הדין של ניגון לא משמח על פסנתר דיגיטלי חשמלי בימי האבלות ?

(דרך אגם שמעתי שיש דעה מקילה האומרת שרמקולים או מכשירים לא נכנסים לדיון בכלל)

תשובה:

אינני מכיר את הציטוט הזה, המנהג המקובל להמנע מכל מוזיקה בשלושת השבועות, גם שקטה.