הפעלת לחץ של מתווך על הקונה

שאלה:

שלום, שאלתי היא האם למתווך מותר להגיד ללוקחים שיש עוד הצעה של קונה אחר גבוהה יותר בכדי לגרום לקונה להעלות במחיר, או שמישהו אחר ג"כ רוצה לראות את הדירה אז כדאי למהר להחליט, וכו' הדברים הנהוגים אצל מתווכים עכ"פ בעולם הגדול?

תשובה:

שלום וברכה,

אסור למתווך לשקר בדבריו ולומר שיש לו עוד קונים העומדים על המקח, בזמן שאין לו קונים אחרים. ואם יש לו רווח כספי – שמפעיל עליו לחץ להעלות את המחיר או גורם לו לחץ לקנות, אסור הדבר משום איסור גנבת דעת.

בהצלחה.

מקורות:

כתב בט"ז חושן משפט סימן שלב: "ומעשים בכל יום שאדם מוכר לחבירו חפץ ואומר כך נתנו לי סך זה ולא רציתי למכור בזה הסך, ואח"כ נתברר שלא היה שום קונה בסך קיצבה שזכר הוא, וכי בשביל זה יבטל המקח, אלא ע"כ כדפרישית דבעינן גילוי מילתא שסמך עצמו על שכירות אחרים דדוקא אז תלוי בשכירתם".

לכאורה היה נראה להוכיח מדברי הט"ז שכתב 'מעשים בכל יום' שיש היתר בדבר, אולם אין נראה כן והט"ז רק מביא את הדברים לגבי מקח טעות שאינו נחשב מום, אולם יש איסור בדבר למרות שמעשים בכל יום שעושים כך.