לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

ביתי הקטנה מצאה ארנק עם כסף

שאלה:

לפני כשנה ביתי מצאה ארנק ובתוכו 20 שח בבניין, היא הכריזה על המציאה אצל כל השכנים, ואף אחד לא טען שנאבד לו.
היא תלתה מודעה בחדר מדרגות על המציאה וללא מענה.
מה עלי לעשות כעת??
יצויין שהאבדה נמצאה על ידי ילדה בגיל 10.

תשובה:

שלום וברכה,

יש לרשום את ערך המציאה במקום שמור, ואז תוכלו לעשות במציאה כראות עיניכם. ואם בעתיד יגיע המאבד וייתן סימנים תצטרכו לשלם לו את ערך האבדה.

בהצלחה.

מקורות:

דבר שיש בו סימן חייבים להכריז. וארנק עם כסף דינו כאבדה שיש בה סימן, כיון שמניין המעות הוא סימן. אולם אם האבדה מונחת זמן רב במקום שנפלה עד שכבר הגיע זמן שמסתבר שהתייאשו ממנה, מותר למוצא לזכות בה גם אם יש בה סימן, וכדברי הגמרא ב"מ כג, ב – קדחי ביה חלפי. אולם אם המוצא הגביה את האבדה לפני שהתייאשו הבעלים, לא מועיל ייאוש בעלים לעולם, כיון שהמוצא נעשה שומר על האבדה וכמבואר ברמב"ן [במלחמות ה' דף יד ע"ב מדפי הרי"ף]. בקטן שמצא מציאה והגדיל אחרי שהתייאשו הבעלים סובר המנחת חינוך מצווה תקלט שלא שייך בקטן באיסורה אתי לידיה ולא נעשה שומר, ולכן יוכל לזכות בה אחרי שיגדיל. אלא שבמקרה הנ"ל הבת הקטנה הכניסה את המציאה לבית הוריה וההורים התחייבו מדין קניין חצר בהשבת אבדה, והש"ך [סימן רסח ס"ק ב] הכריע שבחצר זוכה לאדם ונחשב באיסורה אתי לידיה, ולכן ההורים התחייבו בהשבה לפני הייאוש, וחייבים להכריז. ואחרי שהכריזו ולא אתרו את המוצא דינו שווה למבואר בשו"ע סימן רסז סעיף כא ששם דמיהם ומניחן. ולכן יש לשום את ערך המציאה ולכתוב במקום שמור ואז יוכל לעשות בה כראות עיניו.