מגהץ שהזיק את הבגד

שאלה:

א השאיל ל-ב חולצה ומגהץ, ב גיהץ את החולצה אך הוא גילה שהמגהץ ש-א הביא לו לא טוב (עושה כתמים), האם ב צריך לשלם על הנזק שנגרם לחולצה? האם ב היה צריך לבדוק את המגהץ לפני שהשתמש בו?

תשובה:

שלום וברכה,

אדם שהזיק עם מגהץ – שרף או הכתים את הבגד – דינו כאדם המזיק בשוגג, ואין דינו כאדם המזיק באונס, היות ומצוי שמגהץ יכול לקלקל את הבגד, ויש לבדוק תחילה את הגיהוץ, ולכן השואל ששאל את הבגד חייב לשלם על נזק החולצה.

בהצלחה.

מקורות:

אם נזק של מגהץ היה מוגדר כאונס לא היה השואל חייב על נזק החולצה למרות ששואל חייב באונסין, דווקא באונסים שהגיעו מעלמא, ולא באונסים שהגיעו מחמת המשאיל. אבל מסתבר שאינו מוגדר כאונס אלא כשוגג, וחייב המזיק. ולמרות שבעל החולצה הוא הביא את המגהץ כתבו התוספות יש לו לאדם להיזהר שלא יזיק יותר משלא יוזק, והשואל שהזיק בידיים יותר יש לו להיזהר בדבר.