לבטל הסכם פשרה

שאלה:

שני אנשים היו להם סכסוך וחתמו שטר הסכם ואופני תשלומין וכבר התקיים תשלום הראשון ועכשיו רוצה צד אחד לבטל ההסכם ללכת לדין תורה
היש לו הזכות לעשות כן? נא לכתוב מראי מקומות יישר כח

תשובה:

שלום וברכה,

אני מבין מדבריך שהיה סכסוך והצדדים התפשרו ביניהם ואחר זמן אחד מהצדדים מתחרט ורוצה לבטל את הפשרה.

אם היה קניין על הפשרה או שחתמו בשטר על הפשרה, או שאותו אחד שהתחרט הוא היה הצד שמוחל על התביעה [ומחילה אינה צריכה קניין], לא ניתן לבטל את ההסכם והפשרה קיימת.

בהצלחה.

מקורות:

ראה בהרחבה בשו"ע סימן יב סעיפים ז – ח לגבי הדין שפשרה צריכה קניין, וגם מבואר שם האם גם באחד או דווקא בשניים הפשרה קיימת. ועיין בסמ"ע שם מבואר שגם מחילה צריכה קניין כיון שב"ד מפשרים כרצונם. וכ"ז דווקא אם ב"ד מפשרים להם, אבל אם הם התפשרו מעצמם ודאי שמחילה א"צ קניין. ואם עשו קניין או שטר א"א למחול.