חשמל בשבת

שאלה:

שלום רב,
כיום יש כל מיני מכשירים שונים שעובדים בפקודות קוליות, ע״י דיבור האדם.
יש כאלו עם בינה מלאכותית, ויש כאלו שניתן רק לתכנת איזו פעולה תעשה כל אמירה.
שאלתי היא האם ניתן להשוות מכשירים אלו לאמירה לגוי בשבת? מה יהיה דינם?
האם במקרים מסויימים יהיה ניתן להשתמש בהם כתחליף לגוי?
אינני שואל שאלה מעשית, כי אם תיאורטית.

תודה רבה,
בני

תשובה:

אין כל הבדל בין פעולה המתבצעת ביד פעולה המתבצעת בקול, כלומר להפעיל מכשיר על ידי דיבור זה מעשה גמור ואסור מהתורה כמו הפעלה ידנית, ואין לזה כל קשר עם אמירה לגוי. שם הגוי פועל על פי דעתו ורצונו והאמירה אינה מפעילה שום דבר, היא רק בקשה מהגוי שיואיל בטובו לפעול…