התערבות עם תוקף הלכתי

שאלה:

האם יש דרך להתערב בין חברים על כסף [הימור על המנצח בבחירות לדוגמא] שתהיה לה תוקף הלכתי?

תשובה:

שלום וברכה,

כאשר כותבים שטר התחייבות הדדית ותולים את ההתחייבות בדבר אחר [ניצחון בבחירות] אם כותבים שההתחייבות חלה עכשיו וכותבים שנעשה בבית דין חשוב ודלא כטופסי דשטרא ודלא כאסמכתא – חלה ההתחייבות ואין טענת אסמכתא.

בהצלחה.

מקורות:

בשו"ע סימן רז סעיף יג הביא הרמ"א כמה שיטות לסלק אסמכתא, וי"א שדבר שאינו תלוי בו ולא באחרים [ניצחון בבחירות] אין בכך אסמכתא. וי"א שאם מוציאים את המעות מידו ומקנים אחד לשני את המעות אין אסמכתא. אך בכל דין שם יש מחלוקת, אבל אם כותב שחל ההתחייבות מעכשיו ובבית דין חשוב [אפילו שלא נעשה בבית דין חושב אם מודים בכך מועיל] – חל ההתחייבות כמבואר שם בסעיף יד.