איסור אכילה ושתיה לפני קידוש והבדלה

שאלה:

שלום וברכה. מה הטעם הברור מדוע אסור לאכול לפני קידוש בשבת ואפילו מים, ומה הטעם שאסור לאכול לפני הבדלה ומותר לשתות מים? תודה

תשובה:

שלום וברכה

יש כאן בעצם שתי שאלות: האחת, למה אסרו אפילו טעימה קלה, הרי בדרך כלל לפני מצוות אסור רק לקבוע סעודה, ועל זה אמרו, שכיון שמצותה בתחילת הלילה ממש החמירו יותר, ראה הגה' רעק"א בסי' רעא, ויש שאמרו שהוא משום כבוד השבת שהטעימה הראשונה תהיה אחרי קידוש. השאלה השניה, למה בליל שבת החמירו יותר לאסור אפילו מים, השיב על כך הרא"ש בתשובותיו בכלל כה, שכיון שהשבת קטבעת למעשר, כל טעימה בשבת יש לה חשיבות רבה יותר מבחול, ולכן גם שתיית מים יש בה ממש, משא"כ במוצאי שבת.

יום נעים.