לתובע הוצאות של העלאת פרמייה

שאלה:

יש"כ לרבנים המסורים.
אדם שמשאיל את האוטו שלו מידי פעם לחבר במתכונת של כיסוי הוצאות כגון דלק, בלאי, ביטוח, רישוי, וכד' אבל לא במחיר השכרה.
אם תקרה ח"ו תקלה(למשל תאונה) שמחמתה חברת הביטוח תעלה לבעל הרכב את הפרימה בשנה הבאה, על מי לספוג את ההפרש הזה?
וכן אם צריך להוכיח על ידי עורך דין שלא נהג בעל הרכב אלא חבר, על מי לשלם הוצאות עו"ד?
בברכה.

תשובה:

שלום וברכה,

העלאת הפרמיה או הוצאות משפט כדי לגבות מהביטוח הרי זה נזק עקיף ואפילו גרמא אינו ופטור המזיק.

בעל הרכב לא צריך לערב את הביטוח האישי, מותר לו לגבות תשלום מהשוכר או שואל שהזיק את הרכב שישלם על הנזק. ולרוב לא יועיל לבעל הרכב שיפנה לביטוח האישי כיון שהביטוח יחייב את המזיק, ולכן עדיף לו לשלם ישירות.

בהצלחה.

מקורות:

העלאת פרמיה זה נזק עקיף ואין חובה למזיק לשלם.

ניזק שמבוטח בחברת ביטוח לא חייב לפנות לחברת ביטוח שלו, ויכול לתבוע את המזיק.

הוצאות עו"ד כדי להוכיח לחברת ביטוח דינו כהוצאות לתבוע את חברו, שמוטל על התובע. ורק אם הנתבע סירב לבית דין חייב לשלם על הוצאות הסרבנות מדין גרמי. ולכן אם הנהג הפוגע שיקר והיה צריך הוצאות להוכיח שהוא המזיק חייב לשלם מדין גרמי – ראה שו"ע חו"מ סו"ס יד.