חובת שמירה למלווה על בגדים שהשאיל החולה

שאלה:

שלום וברכה.
בשבת התארח אצלי אדם של"ע חולה בדימנציה, בעקבות הקור ששרר ולא יה לו לבוש מתאים נתתי לו את המעיל שלי. במהלך השבת הוא אדם אחר לקחת אותו לביתו ואמרתי לו שהמעיל שלי. לאחר השבת בעוד שהחולה אצלו פניתי אליו בבקשה לקבל חזרה את המעיל ונענה לי שאיננו יודע היכן הוא ויחפש ולא מצא. זאת למרות שהיה מתלוה כל הזמן לאותו חולה. האם יש באפשרותי לחייב אותו בתשלומין?

תשובה:

שלום וברכה,

המלווה לא קיבל את המעיל ולא נעשה שומר עליו, ולכן אין חובת תשלומים על המלווה.

בהצלחה.

מקורות:

נחלקו הראושנים האם שומר צריך לעשות קניין, והעיקר להלכה שצריך קניין כדי להתחייב בשמירה – שו"ע סימן רצא סעיף ה ובש"ך שם. ולכן לשיטות שצריך קניין משיכה כדי להתחייב בשמירה, ודאי שפטור המלווה שלא עשה פעולת קניין. גם לשיטות שאין צריך קניין אלא מיד שקיבל עליו לשמור נעשה שומר, כאן המלווה לא קיבל על עצמו שמירה, ולכן פטור המלווה.