הנחתי רגל על ספסל ואולי ניזוק

שאלה:

הייתי בבית כנסת והנחתי את הרגל על ספסל והרגשתי שתוך כדי כך הספסל מתנדנד, יתכן שבגללי הוא ניזוק קצת, האם עלי לעדכן את הגבאי על כך? יצויין שהנחת הרגל אינה אופן השימוש הרגיל בספסל. [לא נעים לי לשאול את הגבאי, רק אם עפ"י דין אני חייב אעשה זאת בל"נ].

תשובה:

שלום וברכה,

הנחת רגל על ספסל לא אמורה לנדנד את הספסל, ולכן אין חובת תשלומים עבור פעולה שלא אמורה להזיק גם אם הפעולה חריגה. אם עשית פעולה שאמור להזיק ואתה לא יודע את אתה הזקת או שהספסל כבר היה מתנדנד, דינו כאיני יודע אם נתחייבתי ופטור מתשלום. אם אתה יודע שאתה הזקת את הספסל עליך לשלם את תיקון הספסל.

כפי הנראה שהנחת הרגל לא מזיקה, ואין חובת תשלומים.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן שפג סעיף ד שבספק מי שבר את הספסל משלמים כולם בשווה. והקצות חולק וסובר שאין חובה לשלם אם לא ידוע מי הזיק. ונראה שבמקרה הנ"ל גם לפי הרמב"ם והשו"ע פטור ורק שם שכמה עשו פעולת שבירה ונשבר ולא ידוע מי שבר, אבל בספק אם בכלל עשה פעולה שהזיקה ודאי פטור, והממע"ה.