האם יש חובה לשמוע להוראות גדולי הדור?

שאלה:

שלום לרבנים האם. מותר לגדולי דורנו לתקן תקנות שלא יעברו על איסורים חמורים או שמה שתיקנו ראשונים וכו אסור? תודה רבה אשמח למקור

תשובה:

שלום וברכה

בכל הנוגע לתקנות שונות של הציבור חשוב מאוד להבדיל ולהסביר: יש תקנות שהפכו להחשב מצוות דרבנן לכל דבר, כמו איסור מוקצה, הרחקות נדה ושאר סייגים, זה אין יכולת בזמנינו לעשות, גם גדולי דורנו לא יכולים לחדש מצוות ואיסורים, למן יום חתימת התלמוד.

אבל יש תקנות שהם בגדר ההלכתי של "תקנות הציבור", בענין זה יש הרבה מאוד סוגים, כמו ז' טובי העיר שמקבלים תקנות שונות בעניני הציבור, קנסות מיסים הנהגות שונות בקהילה ועוד ועוד, התקנות האלו יש להם תוקף ויש חובה לעמוד בהם, וודאי טובי העיר בכל עניני הרוח בזמנינו אלו גדולי הדור ומנהיגיו.

יש נקודה נוספת, שהיא החובה לשמוע בקול חכמים, בהגדרה הכללית הנובעת מן הפסוק ועשית ככל אשר יורוך [איניי נכנס בענין זה לנדון ההלכתי על אלו סוגי הוראות יש ממש ציווי דאורייתא זה, אלא יותר על התוכן הפנימי של הפסוק הזה, שאומר שיש לשמוע "אל השופט אשר יהיה בימים ההם], כלומר התורה מגלה לנו שבכל עניני הרוח וההתנהלות בכלל, הכתובת היא גדולי הדור ומנהיגיו, וכפי שהסביר זאת בס' החינוך שם, שכל הנוטל עצה מן הזקנים אינו נכשל, ולכן ציותה התורה להשמע להוראותיהם, וראה בהרחבה בקונטרס דברי סופרים של הר"א וסרמן שמאריך שחיוב זה הוא מסברא, וסברא נחשבת כדאורייתא כמבואר בגמרא במקומות רבים "למה לי קרא סברא היא"…

ממילא, הגם שתקנות אלו לא יכללו בכלל המצוות הפורמליות יש חיוב להשמע להן, הן מההיבט הציבורי והכח והקהילתי, והן מההיבט הרוני של החיוב לשמוע לדברי חכמים.

יום נעים.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. "ועשית ככל אשר יורך", "אל השופט אשר יהיה בימים ההם" מדובר על תקופה בה יש בית מקדש לפי הפסוק הבא לאחר מכן- "ועשית על פי הדבר אשר יגידו לך מן המקום ההוא", הרמב"ם, הרמב"ן ועוד דעות מציניים זאת בפירוש שלהם

  2. הסברתי את כוונתי, שגם אם בהגדרות ההלכתיות של הפסוק הזה נכללים דברים מסויימים יש את תוכנו הפנימי והמהותי של הפסוק כפי שהוא משתקף מפשטות המקראות, ומלבד זאת הבאתי עוד.