כשרות מדיח כלים לחלבי ובשרי

שאלה:

1. האם מותר להפעיל מדיח כאשר יש בו גם כלים בשריים וגם כלים חלביים ?
2. כאשר יש כלים מעץ/פלסטיק במדיח, והוא מופעל כשיש בו גם כלים חלביים וגם בשריים האם זה בעייתי מבחינת הכשרות של הכלים מעץ/ פלסטיק ? האם מותר להפעיל ביחד עם הכלים האלה את שאר הכלים ולא תיהיה בעיה של כשרות.
3. האם מדיח מכשיר את הכלים בגלל שהוא עושה הרתחה ?

תשובה:

שלום רב.

אין להשתמש יחד בשום אופן.

לכתחילה ראוי להשתמש במדיח כלים נפרד לבשרי ולחלבי. אך במקום שאין אפשרות כזו, ומוכרחים להשתמש בו גם לבשרי וגם לחלבי ניתן להשתמש בזה לשני הסוגים בכמה תנאים אלו:

א. בשום אופן אין לשים כלים חלביים ובשריים באותו זמן במדיח הכלים.

ב. יש לוודא שאין בחלק הפנימי של המדיח חלקים העשויים מקרמיקה או פורצלן שאינם ניתנים להכשרה בין השימוש בבשר לחלב.

ג. יש לרכוש רשתות נפרדות למין השני ולא להשתמש עם אותם רשתות גם לחלבי וגם לבשרי.

ד. בין ניקוי כלים בשריים לחלביים (או להיפך) יש להפעיל את המדיח במים נקיים ללא כלים לחום המקסימילי ורק לאחר שהורקו המים להכניס את המין השני על גבי הרשת המתאימה להם.

יש להתאמץ למצוא כל דרך לשכנע את כולם להסכים להקפיד על הכללים האלו…

מקורות:

ספר הכשרות פרק א’ סעיפים עא-עה. לגבי הכשרת הכלים שהיו שם, אם הסבון יוצא מיד עם המים יש מקום להקל שאינם טעונים הכשרה, אם הסבון יוצא קצת אחרי המים החמים, יש צורך להגעיל את הכלים, למעט כלי זכוכית ממש, ראה כאן הרחבה רבה בענין. ראה הרבה תשובות באתר על הכשרת מדיח כלים.