שמחה / אכילת בשר בראש השנה

שאלה:

שלום כבוד הרבנים

רציתי לשאול אתכם החיוב לשמוח בחג הוא בראש השנה ובחג סוכות ובשמיני עצרת ובחג השבועות ובחג הפסח נכון?או שבראש השנה ובשמיני עצרת אין חיוב לשמוח בחג?

תשובה:

בשמיני עצרת ודאי יש דין שמחה כמו כל יום טוב, לגבי השאלה אם יש מצות שמחה בראש השנה רבו הדעות, במשנה ברורה בסי' תקצז ס"ק א כתב שיש מצות שמחה בראש השנה, וכ"כ בשאגת אריה סי' קב, אולם בשו"ע סי' תקכט סעי' ו ובשו"ת בנין ציון ח"ב סי' קנ ועוד אחרונים כתבו, שאין מצות שמחה בראש השנה, ומה שהובא בראשונים לאכול בשר שמן הוא לסימנא טבא או משום כבוד יום טוב. וכ"כ בטורי אבן חגיגה דף ח. ולדינא הנדון שלך תלוי בשאלה זו, ונדמה שמנהג העולם שלא לקנות בגד חדש לראש השנה, ומשאירים זאת לחג הסוכות. שהרי מעיקר הדין בלאו הכי יוצאים ידי חובה בכל דבר המשמח אלא שלכתחילה ההידור הוא לנשים בבגדי צבעונים וכאן שרבו הסוברים שאין חיוב נהגו להקל.