לפטפט עם חברות על חשבון זמן העבודה

שאלה:

שלום רב,
אני עובדת במקום ממשלתי.
המנהלת הישירה שלי נותנת המון מרחב וחופשיות לדוגמא:
אם צריך משהו אישי מאפשרת לי לרדת למטה לקנות בלי להעביר כרטיס.
מידי פעם יכולה במהלך העבודה לפטפט איתי בחדרה דברים שאינם קשורים לעבודה במשך עשר דק ויותר.
מאחר ומדבור במקום ממשלתי והבעלות לא של המנהלת אלא של המדינה האם יש פה בעיית גזל?
כמו כן, קשה מאוד להתעסק נטו בעבודה כל שעות היום מבלי לשוחח מידי פעם עם החברה שליד אפילו בעינינים שהם סביב העבודה(אנחנו עובדים עם קהל וזה מאוד שוחק),אחרי הכל אנחנו בני אדם ולא מכונות .
אני לא חושבת שלמנהלת יש בעיה שנשוחח כמה דק במהלך שעת העבודה כדי לאגור כוח .
השאלה אם היא סמכות שניתן לסמוך עליה מאחר והמקום לא שלה באופן פרטי

תשובה:

שלום וברכה,

מותר לעובד לפטפט מעט בעבודה או לעסוק בצרכים אישיים אם זה בדרך המקובל – דקות בודדות. אבל אסור להאריך בשיחה או בהתעסקות בדברים אישיים על חשבון זמן העבודה. ויש להקפיד שלא לחרוג מהנורמה המקובלת.

יש למנהלת סמכות להחליט בדברים קטנים בניהול העבודה, ולשם כך מונתה למנהלת.

אסור למנהלת לשלוח עובדות לקניות למטרה אישית ולא לצורכי העבודה. ולא הוסמכה על דעת שהיא תחרוג מהכללים ולכן גם לא יכולה להרשות את העובדות לכך.

בהצלחה.

מקורות:

שולחן ערוך חושן משפט הלכות שכירות פועלים סימן שלז סעיף כ:

מוזהר הפועל שלא יבטל מעט כאן ומעט כאן, אלא חייב לדקדק על עצמו בזמן, שהרי הקפידו על ברכה רביעית של ברכת המזון שלא יברך אותה; וכן חייב לעבוד בכל כחו, שהרי יעקב הצדיק אמר: כי בכל כחי עבדתי את אביכן (בראשית לא, ו); לפיכך נטל שכרו אף בעולם הזה, שנאמר: ויפרוץ האיש מאד מאד (בראשית ל, מג).

בזמנינו תנאי העבודה הם על דעת שיעבדו בצורה המקובלת ולכן לא ניתן לאסור על עובד לפטפט או להתעסק בדברים אישיים אם מדובר בצורה מקובל, וע"ד כן התקבל לעבוד. אבל ודאי שאסור לחרוג.