מלאכה על ידי תינוק בשבת

שאלה:

שבוע טוב ומבורך.
במהלך שבת זו ראינו שהבוילר נשאר דלוק ותמיד אני יודעת שבוילר דלוק יכול להביא לידי פיצוץ ואש ח"ו ולכן אמרתי לבעלי שילך לחפש שבת גוי,
הוא חיפש וחיפש ולא היה שבת גוי באזור כלל.
אז בעלי אמר שלפי מה שאמרתי שיש חשש פיקוח נפש וזה רק כיבוי מותר להעמיד ליד זה קטן שישחק לפי תומו ליד זה ואז לכבותו.
בשבת בסעודה אמר לי בעלי שבירר אצל חשמלאים מומחים ואמרו שאין כלל סכנה בדבר כי יש טרמוסטט, ואפי' בלי טרמוסטט מקסימום ילך הדוד אבל לא יותר מזה.
נמצא שגרמתי לילד שלי (בן שנה) לעבור על איסור שבת.
שאלתי היא איך אני מכפרת על עבירה זו?
בתודה מראש.

תשובה:

שלום וברכה

לא עברתם איסור, ככל שהוא רק קטן בן שנה שאינו בגיל הבנה, והוא שיחק להנאתו ולא כדי למלא את רצונכם, הדבר היה מותר.

מקורות:

בנושא של מלאכה על ידי קטן יש הרבה מאוד פרטים נתייחס רק למקרה שציינת, כאשר המדובר הוא בקטן שאינו בר הבנה – בן שנתיים, ובזה הדין כך: אם הוא עושה את הפעולה להנאת עצמו מתוך משחק, שלא לצורך האב ולא בציווי האב, אין בכך איסור, ומותר אף להעמדי אותו באיזור שישחק להנאתו… אבל אם הוא עושה זאת לצורך האב אפילו שלא בציוויו, יש כן בעיה של איסור ספייה והדבר אסור. וכאשר מדובר באביו, לדעת חלק מהראשונים זהו איסור תורה של “לא תעשה מלאכה אתה ובנך”.

כמו כן, כאשר הדבר נעשה על ידי אמירה, יש שסברו שיש בכך איסור “אמירה” כמו באמירה לגוי. ראה ארחות שבת מילואים אות לב מדברי הפוסקים בזה.

כאשר הקטן עשה זאת לצורך אביו יש גם איסור להנות מכך בשבת

ראה שבת קיד א, וברשב”א שם קנג ב ומאירי שם. וע”ע משכנות יעקב סי’ קיח.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. הנני עוסק בסוגיא כעת,אשמח אם תוכלו לכתוב מקורות להנ"ל, מצד אחד מדוע זה לא נחשב ספיה בידיים כאשר ברור שיעשו זאת.
    ומצד שני הרי בתינוק הוא מתעסק בעלמא ובגדול כהאי גוונא אין איסור, אז מדוע שיהיה איסור בתינוק?
    בתודה מראש!