רחיצה בליל שבת לאחר טבילה / עשרה בטבת

שאלה:

שלום וברכה,
א. האם מותר לאשה איך שהוא לרחוץ את עצמה לאחר הטבילה, להסיר מעליה את הריח של הכלור, ולהרגיש נקיה.
ב. האם יש הלכות מיוחדות בהכנות לטבילה בצום עשרה בטבת שיחול ביום שישי, וכן בסוף הצום האם אפשרי קודם לעשות קידוש ולאכול, ואח"כ לטבול, ואם צריך להסמיך השאלה עד כמה, שתלך מיד בזמן שאני אמור ללכת להתפלל ערבית, ואני אשאר עם הקטנים ויתפלל בבית ?
ג. בנוגע לצום, אם יש מקום להקל לאשה בתוך כ"ד חודש ללידה ולא מניקה, לא לצום בכה"ג שהצום חל ביום שישי ויש טרחה של ההכנות לשבת ולטבילה .
תודה רבה רבה
ויישר כח

תשובה:

1. במים חמים ודאי אי אפשר מחמת חשש בישול וגזירת מרחצאות, מים קרים בימי החורף האלו, ועל חלק מהגוף ולא כולו [משנה ברורה שכו,כא] זה אפשרי אבל לא בטוח שישמח אותה.

2. הכנות לטבילה כרגיל. אני מניח שהמקווה אינו פתוח בליל שבת מאוחר, לכן עדיף שהיא תלך לטבול מיד בזמן ואתה תשאר עם הילידם ותתפלל בבית.

3. שיטת המהרש"ם שאשה שכבר אינה מניקה לא צמה עד כ"ד חודש מהלידה לא התקבלה להלכה, אם היא מרגישה בסדר יש לצום, והבעל יעזור לה הרבה בהכנת לשבת [הוראה כללית לכל הבעלים השבוע…].

שבת שלום.