חתימת האשה על הצוואה של בעלה

שאלה:

ב"ה חיתנו את 3 ילדינו, כעת אנחנו רוצים לערוך צוואה לאחר איוש"ט.
יש מס' נכסים הרשומים על שנינו, ברצוני להוריש 50% מהנכסים לילדינו, ו-50% עבור מקום תורה עבודה וגמ"ח שבהם אני עסוק כיום.
היות וכדי להגיע לחלוקה זאת, טעון חתימת ב"ב שתחי', ושאלתה האם עפ"י דין תורה הק' היא מחויבת להסכים לזאת ולחתום ?
בכבוד התורה
דוב

תשובה:

שלום וברכה,

הנכסים שרשומים על שמך הם שלך ומה שרשום על שמה היא שלה. כאשר אתה עורך צוואה הצוואה תחול על הנכסים שלך בלבד ולא על הנכסים שלה. האשה אינה חייבת לחתום על הצוואה של הבעל וזכותה להחליט מה לעשות עם הנכסים שלה. אלא שאם הבעל עורך צוואה על כל הנכסים והבעל ייפטר אחרי האשה, כל הנכסים עוברים לבעל בפטירת אשתו, וממילא תחול הצוואה של הבעל על כל הנכסים. אבל אם הבעל ייפטר לפני האשה הצוואה תחול רק על נכסי הבעל ולא על נכסי האשה.

בהצלחה.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. אין כאן נכסים שלו ושלה, כל הנכסים רשומים על שנינו יחד.
    ולכן צריך את הסכמתה וחתימתה כדי שבכל מקרה
    – ולא משנה מי ייפטר קודם – ה-50% השניים עבור המקום תורה.

  2. שלום, לא כך הדברים. אם הבעל יכתוב צוואה ש50% לצדקה ו50% עבור היורשים, והבעל ייפטר ראשון, אז רבע מכלל הנכסים ילכו לצדקה ורבע ליורשים. והחצי של האשה נשאר בידה, ואחרי פטירתה כל חלקה יילך ליורשים ולא לצדקה. ובמקרה הפוך אם האשה תפטר ראשונה, כל הרכוש שלה עובר לבעלה כיון שהבעל יורש את אשתו, ואחרי פטירתו של הבעל יתחלק לשניים כפי צוואתו.

  3. במקרה ורוצים לחלק מחיים את החלוקה, ושבכל מקרה יהיה 50% ליורשים ו-50% לצדקה.
    האם האשה יכולה עפ"י דין תורה לומר אני מעדיפה לא לחתום ?

  4. האשה לא חייבת לחתום על הממון שבבעלותה – זכותה שלא לתת לצדקה את החלק שלה. ובמקרה כזה רק הצוואה תחול רק על החלק של הבעל – חצי מהחלק שלו יינתן לצדקה וחצי שחלקו ליורשים.