עדים זוממים בשליחות

שאלה:

זו לא בדיוק שאלה בממונות.
רציתי לשאול האם מחייבים עדים זוממים שנשלחו עי האדם אותו הם מאשימים? למשל אדם שרצה לשים קץ לחייו והעדיף לעשות את זה במיתת בית דין לכן ביקש מ2 אנשים להעיד על עבירה שדינה מיתת ביד ובסוף התגלו כזוממים. וכן בדיני חבלה בגוף ושאר נזיקים שרצה אדם להזיק לעצמו. האם יש מקום להקל עליהם בהטלת "כאשר זמם" כיוון שבעצם זו המזימה של הנידון?

תשובה:

שלום וברכה,

'אין שליח לדבר עברה' ולכן אם שלח אדם שליח שיעיד בבית דין עדות שקר, השליחות לא מתייחסת למשלח והשליח חייב בכל העונשים של העדות שקר, ולכן עדים זוממים שנשלחו על ידי הבע"ד נענשים העדים בעונש של 'כאשר זמם…'

מה שציינת בשאלתך שהבע"ד הוא שזמם, אינו כן, מאחר והעונש לא מגיע למי שהוגה את הרעיון, אלא לעדים שהעידו בבית דין, ומאחר והם העידו הם חייבים לשאת בעונש.

בהצלחה.

מקורות:

שו"ע חו"מ סימן קפב סעיף א.