השלמת טל ומטר בשומע תפילה למי ששכח

שאלה:

רציתי לשאול מה זה ה"פטנט" של הוספת ותן טל ומטר בשומע תפילה למי ששכח ובברכת השנים הרי חז"ל קבעו מקומו שם וככל שלא אמר שם הרי שלכאורה לא קיים תקנת חכמים

תשובה:

שלום וברכה

שאלתך זו נוגעת באמת לדיון אודות מהות הזכרה זו, האם מדובר במטבע ברכה שטבעו חכמים, כלומר בחורף כך הוא נוסח ברכה זו, או מדובר בחיוב הזכרה, כעין יעלה ויבוא, ככל שמדובר בחיוב הזכרה, מובן היטב שקביעת מקום ההזכרה אינה מעכבת, ובדיעבד גם מי שאמר זאת בשומע תפילה יצא ידי חובתו ולא נחשב ששינה ממטבע לשון שטבעו חכמים. כמו כן, גם אם זה חלק מנוסח הברכה, ולמנהג הספרדים זה ודאי נראה נוסח ברכה חדש לגמרי, הרי העיקר הוא שאדם שאמר את עיקר הברכה תחילת וסופה כהלכה, יצא ידי חובתו, כך שמצד הדין של מטבע שטבעו חכמים קיים מצותו כראוי, רק חסרה לו בקשה – הזכרה זו, ולכן ניתן להשלימה בשומע תפילה.