ירושת הבת

שאלה:

הורי אשתי כנראה שעומדים להיפטר מהעולם ויש להם מספר נכסים, לא משותפים. אין להם צוואה, ולאשתי יש אח (שאינו שומר תומ"צ).
ניסיתי רבות להשפיע על אשתי שתפעל לשכנע את הוריה כדיי שיעשו צוואה עפ"י דין תורה, אבל אבא שלה מסרב בתוקף בגגל שעצם העיסוק בעניין הזה נראה לו חולני. למרות שהוא במצב אנוש.
שאלתי: האם אחר מותם יהיה לה איזושהי זכות מבחינה הלכתית, או שמא שימוש בחוק האזרחי הוא גזל גמור?

תשובה:

שלום וברכה,

אם האבא לא השאיר צוואה כלל הירושה צריכה להגיע לבן ולא לבת. ואסור לבת לדרוש חלק מהירושה בגלל החוק האזרחי. מסתבר שאם הבן שאינו שומר תו"מ רוצה לחלוק לפי החוק מותר לבת לקחת את חלקה והרי זה כוויתור על חלקו.

העצה הטובה שעכשיו בזמן חוליו יכול לצוות בעל פה איך לחלוק את הירושה ותסריטו אותו שאומר שרוצה שכל הנכסים יחולקו בשווה, ובזה יש סיכוי גדול מאוד שגם לפי הלכה תהיו זכאים בירושה.

בהצלחה.

מקורות:

אם האבא לא השאיר צוואה הבן יורש מהתורה – שו"ע חו"מ סימן רעח. אם האבא השאיר צוואה שלא תקיפה על פי ההלכה, אין לצוואה זו תוקף הלכתי, וראה דעת האחיעזר ח"ד סימן לד ואגרות משה אבהע"ז ח"א סימן קד שסוברים שיש אופנים שמתייחסים שנערכה לפי החוק האזרחי.