תיקון בדירת שוכר

שאלה:

שלום הרב,
היה משהו שבור בשירותים בדירה אותה אני שוכר. כשפניתי למשכיר הוא אמר לי למצוא אינסטלטור ולתקן והוא ינכה לי מהשכירות (כך גם עשינו בעבר, הוא משכיר מאוד נחמד).
מה שעשיתי בפועל, זה לא היה תיקון כזה מסובך וחבל להזמין מישהו שיעלה לפחות 100 ש"ח, אז קניתי את החלק שנשבר ותיקנתי בעצמי, וזה טוב.
רציתי לדעת האם אני יכול לנקות מהשכירות, בנוסף לכסף שהוצאתי לקניית החלק השבור, גם דמי טירחה? כמובן לא כבעל מלאכה רגיל, אני לא מוסמך, אבל "דמי בטלה" על הזמן וההשקעה שלי בתיקון?
ישר כח!!

תשובה:

שלום וברכה,

אם מדובר בתיקון קטן ודרך בני אדם לתקן לבד ולא להזמין איש מקצוע, חיוב התיקון מוטל על השוכר ולא על המשכיר – ואם השוכר יחליט להביא איש מקצוע, ההוצאות יהיו מוטלים על השוכר.

אם מדובר בתיקון נצרך איש מקצוע [דרך בני אדם להזמין איש מקצוע] התיקון וההוצאות מוטלות על המשכיר. ואם השוכר עשה בעצמו ורצה להרוויח כסף, מותר לו לדרוש שכר עבור התיקון.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן שיד שתיקון צריך מעשה אומן מוטל על המשכיר. ותיקון שאינו צריך מעשה אומן מוטל על השוכר. ולפ"ז אם לא צריך מעשה אומן עבור התיקון אין חובה למשכיר לשלם, ולכן לא ניתן לקחת שכר מהמשכיר עבור התיקון.