תפילת מנחה בעשרה בטבת שחל ביום שישי

שאלה:

מתי נכון להתפלל תפילת מנחה בערב שבת שחל בעשרה בטבת?

תשובה:

אפשר להתפלל מתי שרוצים, בכל מקרה אין וידוי ותחנון, אבל קוראים ויחל, ואם מתפללים מנחה קטנה יש ברכת כהנים.

שיתקבלו התפילות.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. באופן כללי, לפי רוב הפוסקים עדיף להתפלל בזמן מנחה קטנה. זה בכל יום כמובן, לא שייך רק לתענית.
    בתענית, מבואר בגמ' שהתפללו סמוך לערב. השאלתות מסביר שלמעשה רק האריכו בסליחות (אני חושב שאצל חלק מהתימנים אומרים עד היום סליחות גם במנחה) עד סמוך לערב. אבל בכל מקרה, מבואר שתפללו מנחה קטנה ולא גדולה (ברור שלא התפללו כמה שעות, מזמן מנחה גדולה עד הערב).
    גם המג"א מבאר שבתעניות נהגו להתפלל מנחה בזמן מאוחר יותר משאר ימים.
    החזו"א מסביר שהכוונה בגמרא שאין עוד תפילה נוספת אחריה.

  2. לגבי וידוי ותחנון:
    יש שיטות שכן נופלים על פניהם למרות שהוא ערב שבת. כך מובא בערוך השלחן. לא שייך לקבוע "מנהג" בדבר שאינו מצוי, אך אציין כי כך סובר הלכה למעשה הגר"א ובר שליט"א (אמנם הוא עצמו כתב שאם מסיימים מנחה ממש סמוך לערב, אז אין נופלים). כי חלק מעניין תפילת תענית היא נפילת אפים.
    מאידך גיסא, יש שיטה אחרת ראיתי בלוח דבר בעתו. הוא מביא שיש אומרים שלא בתורה בתפילת מנחה ערב שבת (!!!). אבל לא ידוע לי על אף אחד שנוהג כך. לא מחייב שלפי שיטה זו אין אומרים תחנון, כי הוא מביא שם טעם אחר (אנשי מעמד לא קראו בתורה במנחה של ערב שבת).