כיפה כנגד ציצית

שאלה:

שמעתי ספק מעניין ביותר, אם אדם נכנס למקווה בשבת (באופן המותר) ולפתע כשיצא שם לב שהכיפה שלו נפלה לתוך המים של המקווה והכיפה צפה מעל המים, כיצד יעשה ?
מצד אחד, אם יגביה את הכיפה מהמים יעבור על איסור סחיטה, ואם לא יקחנה משם לא יוכל לצאת משם ללא כיפה. [ואולי יש פתרון שיכסה את ראשו במגבת ויצא, אבל יש בזה בושה ובזיון גדול לצאת כך לרחובה של עיר]
מה נכון לעשות במצב שכזה ?
כמו כן אם יש אפשרות לאדם לבחור בשני מצוות, או מצות ציצית או ללבוש כיפה, מה עדיף שיבחר, הרי מצד אחד מצות ציצית היא דאורייתא, ואילו כיפה זה רק מנהג. מאידך י"ל שאדם שלא לובש כיפה הרי הוא פורץ גדר והוא נגד חיזוק הדת…וכולם רואים אותו ללא כיפה, ואילו ציצית לא רואים אם יש לו אין שאין לו [לא יכולים לדעת]. כמובן שיש פתרון שיניח כובע על קסקט על הראש…
אני שואל בשתי השאלות, "מה גובר על מה" לא "פתרונות". [נפק"מ באופן שאין פתרון, וגם לדעת באמת מה עדיף ממה]
תודה רבה לכבוד הרב הגאון שליט"א

תשובה:

בנוגע לכיפה במים זה לא מדוייק, הרמת הכיפה אינה כרוכה בסחיטה.

לגבי השאלה השניה, בודאי יש להעדיף את הכיפה על ציצית, כיון שמעיקר הדין מי שאין לו בגד ארבע כנפות אינו מחוייב ללבוש כזה כדי להתחייב בציצית, אלךא שבעידנא דריתחא – כאשר יש מידת הדין מתוחה,ף אדם נענש על שלא הביא עצמו לחיוב זה ונמנע מלהרויח מצוה, אבל הכיפה היא הרי חיוב, בין אם זה חיוב גמור כדברי הט"ז בין אם זה מנהג ישראל, אבל ודאי אין רשות להמנע מכך.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. למה אין איסור סחיטה בכיפה ?
    לגבי השאלה השניה, האם כוונת הרב שבגלל שאינו לובש ציצית בגלל שרוצה ללבוד כיפה, אז אין מה לחשוש בעידנא דריתחא ? כי אינו לובש בגלל שלא רוצה, אלא כי אין לו מה ללבוש…

  2. לא צריך לסחוט, מרימים ומניחים על ראש.
    לא זה אמרתי, אף שגם זה נכון… מה שאמרתי שכיפה הוא מחוייב ללבוש וציצית לא.