קידושין – כדת משה וישראל

שאלה:

שלום.
למה אומרים ״הרי את מקודשת לי כדת *משה* וישראל? הכוונה היא למה אומרים משה וישראל שהרי ברור שישראל זה כולל גם את משה?

תשובה:

שלום וברכה,

מדברי התוספות (כתובות דף ג ע"א ובגיטין דף לג ע"א) מבואר שהכוונה שאומרים וישראל הוא לחכמים, ומקדש על דעת חכמי ישראל, ולכן יש אפשרות לחכמי ישראל להפקיע את הקידושין. ונמצא שכדת משה זה התורה שבכתב. וישראל זה תקנות חכמים – תורה שבע"פ.

בהצלחה.