אדם פרטי שרכש מקווה כלים ציבורי

שאלה:

ב"ה
שלום לכבוד הרב
מקוה כלים שהיה ציבורי בחינם והיום רגילים להטביל בו כלים
האם מותר לאדם לקנות אותו ולדרוש עליו תשלום?
והאם מי שהיה רגיל להטביל בחינם מחויב לשלם לו?
תודה

תשובה:

שלום וברכה,

אדם פרטי שרכש מקווה ציבורי והקנייה נעשתה בצורה חוקית, מותר לאדם הפרטי – הקונה לגבות תשלום עבור השימוש במקווה.

בהצלחה.

מקורות:

יש הלכה שמיצר שהחזיקו בו רבים אסור לקלקלו – אם אדם נתן דרך למעבר לבני רה"ר לא יכול לקחת את המיצר בחזרה לעצמו. במקווה כלים לא שייך לדמותו למיצר שהחזיקו בו רבים, מאחר וצריך שיתחזקו את המקווה באופן קבוע. ואם עד עכשיו היה מי שתחזק את המקווה בחינם לטובת הציבור זכותו להפסיק את הטובה ולמכור לאדם אחר, והקונה יכול להחליט לדרוש תשלום עבור התחזוקה של המקווה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה לרב על התשובה
    שאלתי נבעה בעיקר מהמבואר בסימן קנג סעיף זה וסעיף קטן לז
    בדין ביהכנ"ס של כרכים וכמבואר שם דהוא הדין מקוה, ומסתמא גם שם יש עלות תחזוקה

  2. שם מדובר שאחרי שנתרם לציבור לא יועיל למכור ליחיד מאחר ושייך לכל הציבור – גם לאנשים שבאים מחוץ לעיר. ולכן בתשובתי כתבתי שאם נמכר לפי החוק – שיש אפשרות למכור. אם המקווה שייך לציבור לא ניתן למוכרו לאדם פרטי. ויותר מסתבר שהמקווה בבעלות של עמותה, ולכן יש שליטה לעמותה למכור את המקווה. אבל אם המקווה של ציבור ואין מי שימכור אכן לא שייך לקונה הפרטי.