מקום הנחת תפילין של יד

שאלה:

לגבי מקום הנחת תפילין מבואר בש"ע דצריך להניח בתפילין של יד במקום התופח בחצי התחתון של היד ואחרי בדיקה נמצא דלפחות ממידה 32 ומעלה כל תפילין אם יניח על הבשר הטופח כאשר היד בזוית ישרה [90 מעלות] א"כ נמצא דיהיה בחצי העליון [כלפי גודל היד עד לכתף ולא כולל ]וא נאמר דצריך למדוד כאשר היד ישרה [180 מעלות] א"כ נמצא דכמעט למטה הוא אווג"כ מה דמבואר בפוסקים לענין שימדוד בשני אצבעות [סימן] אינו כמעט אם הרב יוכל להורות לנו ההלכה בהכי וחברי שאל לזה כמה פוסקים ונסתבכו בזה תודה

תשובה:

שלום וברכה

ברור שהמודד הוא כאשר היד ישרה 180 מעלות, ועד הכתף, כך שבאדם בוגר ודאי יש מקום בחצי התחתון. מה שהכי חשוב לדעת, שהנושא של המקום התופח חשוב יותר מהנושא של החצי התחתון שהוא כידוע נתון במחלוקת, ולכן, מי שידו קטנה או ילד בר מצוה שבדרך כלל ידו קטנה, יקפיד יותר על הענין של המקום התופח, גם אם זה עולה מעט מעל החצי וכהכרעת הגר"א בענין זה.

מקורות:

ראה שו"ע סי' כז סעי' א, משנה ברורה וביאור הלכה שם.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. "א" תודה לרבנים החשובים אשר מקדישים מזמנם היקר לתועלת השואלים שהי"ת ישלם גמולכם כפל כפלים "ב" לכאורה לא פשיטא כלל דהנה ראיתי בשו"ת עולת יצחק ח"ב בסימנים הראשונים דמודדים ביד כפופה [זוית ישרה] וכן כתב בספר אור ההלכה סימן כ"ז ואולם בעולת יצחק כתב שמישהו אמר לחבירו שהרב אלישיב אמר ביד ישרה וכן ראיתי בשו"ת שאל בני שימדוד ביד ישרה ואולם מה שנסתמך שם העולת יצחק זה בגלל שסובר כהבא"ח שאם עולה טיפה אין כלכך בעיה אולם לדידי עכ"פ דהולך כמו מרן מלכא הרב עובדיה יוסף זצ"ל דהשיג בזה על הבן איש חי שאסור שיעלה טיפה אפילו וכן כתב בנו ממשיך דרכו הרב יצחק הראשל"צ בסימן כ"ז ולפי זה לכאורה חייב לומר כהרב והי"ת יאיר עינינו בתורתו אמן